Съществуват общо 5 типа женски фигури. Би било добре дрехите ви да бъдат съобразени с фигурата която вие притежавате. В следващите редове ще се опитаме да ви бъдем полезни с това да ви помогнем да избирате дрехите си според фигурата си така,че да изглеждате зашеметяващо.

Петте типа са както следва:

1.Круша
А-образни или крушови – носители на този тип, те са със заоблени извити бедра, тънка талия и малки рамене. Собствениците на този тип форма са обект на целулит. Това се дължи главно на факта, че мастните натрупвания от този тип се срещат главно върху задните части, бедрата, краката, в областта на талията.

При избора на дрехи, жените от този тип трябва да се съобразят с това,че трябва визуално да уголемят горната част на тялото си и оптически да се намали долната част на тялото.

2.Пясъчен часовник
X-образна или пясъчен часовник – носителите на този тип фигура са с перфектни пропорции – ясно е подчертана талията, обемът на раменете е равен на широчината на бедрата.При този вид фигура промяната на теглото е равномерно,както при напълняване,така и при отслабване.

Жените от този тип трябва да избират дрехи, които подчертават талията.

3.Правоъгълник (банан)
Н-образна или правоъгълник – притежателките на този тип фигура са почти еднакви навсякъде визуално, от бедрата,през кръста та чак до раменете. Притежателките на този тип фигура най-често са с наднормено тегло. При този тип фигура, най-проблемните зони са широките талия и стомах.

Представителките на Н-форма фигура е необходимо да се фокусират върху гърдите, докато кръста и бедрата, е желателно да се намалят оптически.

4.Обърнат триъгълник
V-образна форма или така наречения обърнат триъгълник – отличителна черта за представителките на този тип са доста по-широките рамене по отношение на бедрата. Недостатъкът на този тип фигура е,че горната част на тялото(в областта на раменете) е доста по-широка в сравнение с областта на бедрата. Отлагания на тлъстини при този тип жени обикновено се случва в областта на шията, ръцете и раменете.

Представителките на тази група жени ,трябва да избират така дрехите си, че да подчертават краката си.

5. Ябълка
О-образна форма, или иначе казано: ябълка – представителките на този тип притежават стройни крака, ръце, рамене и бедра, но имат много малко изразена или никаква талия. Този вид жени най-често имат проблеми при качване на килограми в областта на гърба и корема.

Жените с О-образни фигури трябва да подчертаят лицето, деколтето и краката си.

Например, когато избирате дънки, би трябвало да се обърне особено внимание на това какви са джобовете им в задната част. Жените които притежават по-заоблени форми,би трябвало да си вземат модели с големи и прави джобове разположени близко един до друг в долната част на ханша, за да не изглеждат по-пълни. Докато жените с по-плоско дупе трябва да си потърсят модели с малки джобове със завити ръбове и бродерии, за да изглежда оптически по-закръглено.

Друго широко разпространено правило гласи, че колкото по-едри са дамите,толкова по-едри трябва да са шарките и принтовете на панталоните и полите. И обратното, на по-дребните и слаби жени подхождат дрехи с по-дребни елементи.

А ето и още някои полезни съвети:

• Тъмният цвят прави фигурата да изглежда по-слаба.
• Горната дреха с подплънки на раменете прави така, че талията да изглежда по-малка.
• Широките рамене може да се скрият с рокля в A-образен силует.
• Големият бюст се балансира с панталони с широки крачоли.
• Тъмните цветове се носят в по-пълната зона на тялото, а светлите в по-слабата.